Photoshop Tutorial #1

Assalamualaikum,



          Memandangkan aku tak pernah tulis entri yang bermanfaat untuk tatapan korang,jadi hari ni aku dengan bermurah hati nak ajar korang cara mengedit gambar menggunakan photoshop.Photoshop okay bukan photoscape =D.Untuk tutorial yang first ni aku akan ajar korang teknik yang mudah-mudah je.(ceyh bajet jer,haha)Aku sekarang menggunakan photoshop cs4.kalau yang tak ada photshop boleh download dekat sini 'download.com'.Aku buat ni sangat simple,step by step punya je.



1)Masukkan gambar yang hendak di edit.

Gambar yang ada dihatiku adalah Nazim Othman. ;D


2)-Kemudian,tekan benda bulat kecil di sebelah kanan bahagian bawah.
   -dan tekan hue/saturation



3)-Sila tukar saturation ke -60 hingga -70 (sukahati anda)
   -apabila sudah tukar,tekan okay .



4)Kemudian di bahagian atas tekan layer > new > layer



5)-Dan sila tulis colour/warna dalam box yang keluar tu.
   -kemudian tekan Okay.


6)Kemudian di bahagian kanan bawah,sebelah opacity,tukarkan 'normal' kepada 'soft light'


7)-Kemudian tekan brush dan pilih warna yang anda suka.
   -contohnya seperti dibawah.



8)-Di bahagian atas sila tekan ;
   - Filter > Blur > Gaussian blur



9)-Apabila keluar kotak,sila adjust radius mengikut suka anda.
   -kalau hendak warna kelihatan pudar radius mestilah tinggi begitu juga sebaliknya.=)
   -kemudian tekan okay,dan save gambar anda dalam format jpeg.

aku guna radius yang rendah jadi warna gambar kelihatan pekat.


10)-finally,ini lah hasilnya.


'before and after'

        
                 Ini merupakan tutorial first dari aku,salah silap tu harap dimaafkan lar yea =D..Dan aku tak sangka aku dah berjaya membuat entri yang bermanfaat kali ini.haha.okay lar,till next,assalamualaikum.=)

8 comments:

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.visit here^^ nice blog.keep blogging :)
Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
(^____^)

アヌム ちゃん~~ said...

btw, nice tutorial. :)

kina_ackles said...

アヌム ちゃん~~ =thanks yea,will visit your blog =)

Tengku Nizam said...

ade tak tuto nak buat saye jadi emcem lagi ? :p

masshie mastura said...

i ade photoshop. tp susahlaaa even bljr cmne pun. photoscape sudahh:P

kina_ackles said...

tengkuNizam=kalau nak handsome gi buat pembedahan lar.haha

masshieMastura=xpe,slowly lama2 okay lar tu =D

IdaNurFieyda said...

nice tutorial..akn d manfaatkan..kdg2 pening dgn photoshop ni..

zainal said...

salam...

entry yang sangat bermanfaat...

jom terjah plak entry saya..huhuhu

Convert PDF File To JPEG File Using Online Services