iman VERSUS nafsu

Assalamualaikum,



                     Hari tu kan,,hari tue,,alar hari tueee,hari tu larr..takkan tak ingat kot??.=) maaf-maaf, saje jer menyakitkan hati korang.haha.sebenarnya,aku baru jer habis baca novel 'Versus' karya Hlovate."what the hell, tu jer kau nak bagi tau??"NO.aku nak bagitahu bahawa korang patut baca novel ni..ini bukan novel sedih macam karya Siti Rosmizah tapi lebih kepada 'jiwa remaja' punya novel.Ayat dia pun tak jiwang tapi straight to the point.Novel ni telah membuatkan aku lebih banyak berfikir.well,bukan larh aku ni bengap sampai tak berfikir sebelum nie,tapi novel ni membuatkan aku berfikir tentang "apa-itu-baik".
           
                      Kalian,kalian rasa kalian ni baik tak??"ehh,saya solat tak tingal tau,mestilah baik".."eh saya tak pernah tau pegang orang yg lain jantina,jadi saya baiklah"."saya tengok wayang dengan kawan perempuan jer, takkan tu jahat kot,jadi saya baik lar kan??"."saya tak pernah pun tengok cerita blue,yellow,grey tu semua,jadi saya rasa saya ni baik lah."."saya pakai tudung what"..well,just think back.



                     "Saya solat tak tingal pun"..tapi kalau solat yang didirikan tak sempurna,tak baik juga kan.?dan rumah kalau dekat Gombak,tapi bila pergi pavillion, solat zohor dan asar di qadha kan,tak baik jugak kan?? "saya tak pernah pegang tangan orang yg berlainan jantina"..tapi bila pergi pasar malam,siap main laga-laga  pungung lagikan."saya tengok wayang dengan kawan perempuan jer".tapi sebelah saya ada lelaki yang bukan muhrim.bila saya tengok cerita romantik,depan saya,ada kapel tengah buat freeshow. saya baiklah sebab tak join mereka."saya tak pernah tengok cerita warna warni"..tapi saya selalu berangan nak buat 'aksi' tu dengan boyfriend saya.."saya pakai tudung okay"..tapi bonjolan di dada masih jelas,aset mestilah kena tayangkan??.kahkahkah.

                     "ceyh,kau tulis macam ni,bajet kau baik dan pious gila kan".ouh,sebenarnya aku tak baik ponggg dan aku juga tak jahat.InsyaAllah lar.aku tulis ni,berdasarkan apa yang aku dapat melalui pembacaan aku je.Aku tengok jer wayang,selepas baca novel tu pun,aku masih tengok wayang,aku pun tak pakai tudung jugak..jadi,aku tak ada lar baik makna..tapi korang yang dah buat segala suruhan Allah dan tinggalkan segala larangan dia,confirm ke akan masuk syurga??confirm ke korang ni dah cukup baik dan sempurna??ada kawan aku dulu cakap "kau tak pakai tudung,kau masuk neraka lar nanti"..kawan aku ni hebat sikit,boleh ramal masa depan,sebab tu dia tau siapa masuk syurga ,siapa masuk neraka.hebat dan 'baik' kan dia?? =D



                        Ingat nak jadi baik tu senang ke??susah kot..tapi, hari Jumaat lepas,aku ada tengok 'Al-kuliyah'.Ingat aku tak layan ke ceramah agama??haha.topik dia pasal dunia remaja.Aku tak ingat siapa yang jadi motivator ,tapi dia sangat lawak kot.Dia kata manusia boleh berubah dengan '5H'..what the hell is 5H haa?H yang pertama Hati.manusia boleh berubah melalui hati.Kalau kita berniat nak jadi baik,insyaAllah,Allah akan mudahkan jalan kita.Ni motivator tu lar yang cakap bukan aku...dan H yang kedua,Hindari orang yang rosak akhlak.remaja sekarang ni mudah sangat dipengaruhi oleh rakan-rakan,jadi,kadang-kadang tu kita kenalah,cerewet dalam memilih kawan ok,tapi bukan sombong.H ketiga ,Hampiri orang yang alim.H yang keempat,Hajat.dan H yang terakhir Hijrah.Hijrah yang terakhir,sebab nak berubah bukan sesuatu yang memudah tetapi tak mustahil.

                       Ahhh,apasal blog aku dah berubah kepada tazkirah jumaat ni??haha.jadi aku cuma nak cakap
kat korang supaya jangan lupa beli novel Versus.sebab dalam novel ni banyak quotes yang best-best..tak rugi ponngg beli novel ni.till next,salam.!=D



"What you love to have with you in the Hereafter you should advance today, and what you hate to have with you, you should abandon today."
by;Salman Ibn Dinar(RA)

5 comments:

finaa said...

nice entry and nice blog to0. ^_^

kina_razali said...

thanks yea =)

MeMHaliD said...

entry yang mengembang minda,,,
salam perkenalan dari saya...

kina_razali said...

Memhalid=thanks jgk dan salam perkenalan =)

kay_are said...

novel hlovate memang best kan? ayat sempoi je tapi banyak pengajaran die.. hee