Tiada yang terlambat

Assalamualaikum,

 
                      "Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut"[Hadis Riwayat Imam Ahmad]

                            Semasa tengah 'blog-walking' sambil di headphone mendendangkan lagi You Came To Me dari Sami Yusuf aku terjumpa sebuah blog yang berkisarkan islamik.Minda aku sedikit terbuka dan tersentap dengan apa yang di tulis di blog saudara itu.Hidup di atas muka bumi ini hanyalah persinggahan yang sebentar kerana yang kekal itu menanti.Jika ditakdirkan hidup kita singkat,jika ditakdirkan esok hari terakhir kita,sudah cukup ke bekalan yang mengiringi kita,yakin ke yang neraca kita lebih di bahagian pahala?Blog yang aku baca tadi mempersoalkan tentang anak muda yang saat dia bangun dan kembali ke alam mimpi dengan bermain game,dan kisah kaum wanita dan lelaki yang ajnabi bermain ayat-ayat cinta sebelum tiba waktunya,kisah kegilaan remaja terhadap hiburan lagha.

                 Sesungguhnya setiap saat yang berlalu akan ditanya kembali,adakah jawapan kita nanti lebih kepada kepentingan dunia dari kepentingan akhirat.Alhamdulillah bagi aku tarikh 1/8/2011, tak pernah aku lupa,kerana pada tarikh itu aku mula berhijab.Dan mudah-mudahan kekal buat selamanya.Before i was a hijabers i thought i knew what islam all about,but fact im not.Masa sebelum aku bertudung,aku ingat aku tau apa itu islam,islam dengan tudung dan aurat,islam dengan solat.When im 'into' islam,aku tau yang ilmu dalam dada ni masih sikit,masih cetek dan masih perlu dicari.Islam bukan hanya pasal aurat dan solat,islam itu luas.

               Rasa jahil kerana selepas 18 tahun aku hidup baru nak mendalami islam secara total.Mungkin saat aku khatam quran ketika 10tahun aku yakin yang itu islam,tapi lagi islam bukan hanya khatam pada sebuah kitab suci.Islam Itu Luas.Get into it then you will know what islam is all about.Aku rasa perubahan itu but i don't know which part of myself is undergo changes.Biarlah perubahan yang sikit ni mampu dekatkah hati aku dengan DIA.Biarlah yang lepas aku ambil untuk membaiki diri yang lemah ni.



              Russia.Sudah hampir dua bulan aku hidup di negara orang.Masih ingat lagi ketika minggu kedua kami disini aku dan rakan-rakan dibawa oleh lecturer kami bersiar-siar,hari itu hari jumaat jadi kami dibawa bersiar di taman berdekatan masjid.Zohor di sini pada pukul 2.20pm.Hari tu kami tiba awal di Masjid,lebih kurang pada pukul 1.10.Di sini(Rusia) penuh dengan church jadi apabila ternampak khubah masjid aku rasa gembira.Gembira kerana wujud islam di negara Soviet Union ini.Masa lalu dihadapan masjid,ada beberapa orang makcik dengan anak-anak kecil tengah meminta sedekah.Mereka islam =).Apabila masuk waktu solat jumaat apa yang aku dapat lihat adalah gerombolan orang lelaki islam tengah memenuhi kawasan masjid.Memandangkan jumlah jemaah yang ramai maka ada antara mereka yang tepaksa solat di kawasan luar.Meremang bulu roma sebab sebak dan gembira tengok keadaan tu,sedangkan di negara malaysia jarang jemaah seramai itu.Semoga islam terus subur disini.InsyaAllah.

                                                         -Ni la masjid kat Saint Petersburg-


             The man who decided to change on the 12th hour dies on the 11th.Tiada kata terlambat sebelum berhentinya nadi kita.=)

-Raya di embassy-











SAHABAT

Assalamualaikum,


   Rasa dah lama tak berupdate blog ni.Alhamdulillah dah sebulan lebih berada di negara orang.Alhamudlillah juga diri ni masih sihat seperti biasa.Dan aku masih lagi cuba untuk terima keadaan sekeliling.Keadaan yang serba serbi barunya. Sebelum terlambat,izinkan aku untuk ucapkan SELAMAT HARI RAYA buat keluarga tercinta dan sahabat-sahabat di Malaysia.Maafkan diri ini jika melakukan salah dan silap.Tahun ni beraya ala kadar sahaja dan raya kali ini aku sambut di embassy malaysia russia.Alhamdulillah walaupun jauh berada di rantau orang tapi masih berpeluang lagi untuk solat raya,masih dapat rasa juadah2 raya.=)

   Sebulan lebih berada di tempat orang memang mengajar aku pelbagai erti hidup.Masih teringat kata-kata ayah.kalau nak kenal siapa sahabat kita antaranya dengan bermusafir.Jika sahabat itu mampu hidup susah senang bersama,insyaallah,dia adalah sahabat.Jikalau bukan begitu sifat sahabat itu,maka kita berdoa agar hubungan persahabatan bertambah baik.Maafkan aku sahabat jika dalam jangka pendek yang kita kenal ni,aku banyak menyakiti hati kalian,banyak menyinggunkan hati kalian,mungkin aku alpha dan lalai dengan perbuataan aku sendiri.Wahai sahabat nasihatkan diri ini agar hubungan yang dibina tidak terus keruh.Sungguh aku merindui hubungan kita yang dulu.Rindu gelak tawa kita bersama.Maafkan jika diri ini tidak mampu menjadi sahabat yang baik.Jangan simpan perasaan benci itu terpendam kelak hati sendiri yang merana.Aku sayang kalian wahai sahabat walau kadang-kadang ada perkataan yang menguriskan hati ini,insyaAllah tidak aku simpan lama-lama.Kerana mungkin itu juga salah aku sendiri.Sahabat aku nak kalian tahu,sepanjang malam bulan ramadhan lalu,bangun malamku,berjaga malamku,solat malamku,bukan untuk diri ini saja tapi untuk perhubungan kita juga.Doaku agar hubungan yang dibina ini akan terus dirahmatiNya.

  Allah pertemukan kita,kerana aku yakin yang kalian adalah yang terbaik untuk diri ini.Aku tak mampu nak menilai kalian wahai sahabat kerana aku juga manusia biasa lagi2 dalam tempoh waktu yang singkat ini.Dan sesungguhnya husnuzon itu sifat yang mulia.dan aku yakin bahawa kalian adalah sahabat yang baik atau mungkin yang terbaik  yang dipertemukan Allah untuk diri ini.Kekurangan dan pertelingkahan dalam perhubungan adalah ujian dari DIA agar kita tahu masih banyak kekurangan diri ini.Nasihatkan aku wahai sahabat,tegurlah diri ini,agar tidak jauh dari haluan yang sepatutnya.Aku berdoa agar dalam tempoh 4 tahun kita bersama semuanya diberkati DIA.InsyaAllah jika aku sedar kekurangan diri ini dalam persahabatan akan aku perbaiki dan jika kekurangan dan kesalahan sama aku ulangi maka teguri aku sahabat.Semoga kalian sentiasa dalam rahmat dan lindunganNya.